Ľ.PALČÁK: Úsek diaľnice D1 Dubná skala – Turany ušetrí čas

19.07.2015 Martin

Žilina 19. júla (TASR) – Novootvorený 16-kilometrový úsek diaľnice D1 Dubná Skala – Turany má podľa prepočtov Výskumného ústavu dopravného (VÚD), a.s., v Žiline ušetriť vodičom približne 10 minút času a znížiť premávku na ceste I/18 vo Vrútkach a Sučanoch z približne 30.000 vozidiel na 5900 vozidiel denne. Pre TASR to uviedol generálny riaditeľ VÚD Žilina Ľubomír Palčák.

Desaťminútová úspora času podľa neho predstavuje v ekonomickom vyjadrení okolo 26 miliónov eur ročne. "Takisto dochádza k úsporám pohonných látok okolo 2,8 milióna litrov, čo je v ekonomickom vyjadrení viac ako 3,8 milióna eur ročne. Celospoločenský efekt prevádzkovania diaľničného úseku môžeme vyjadriť formou eliminácie stratových cestovných časov a znížením doby obehu tovaru na cestnej sieti. V relatívnych hodnotách to predstavuje 26,46 milióna eur, respektíve 7,15 milióna eur ročne," povedal Palčák.

Doplnil, že vplyvom zlepšenia kvality dopravnej infraštruktúry otvorením nového úseku diaľnice by mohla na ceste I/18 každoročne klesnúť dopravná nehodovosť v priemere až o 17 nehôd, čo môžeme vyjadriť celospoločenskou úsporou na úrovni 141.000 eur ročne.

Okrem celospoločenských prínosov vytvorí diaľnica D1 potenciál pre prílev nových investícií do regiónu. "V prípade ustálenia celosvetovej ekonomickej situácie môžeme očakávať nové investície vygenerované výstavbou diaľnice a prepojením Turca so Žilinou a Bratislavou až na úrovni 56,2 – 70,3 milióna eur. Tieto investície by mohli do budúcna vytvoriť 550 – 680 nových pracovných príležitostí," uzatvoril Palčák.
 

Vyberte región